Τηλέφωνο : 210-9221122

Τα αποτελέσματα της Eurovision και οι μηχανές αναζήτησης

Ο διαγωνισμός της Eurovision ήταν, αναμφισβήτητα, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Για πολλούς από εμάς, η νίκη που πέτυχε το συγκρότημα Lordi με την ιδιαίτερη παρουσία του, αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εκπλήξεις του διαγωνισμού. Μήπως όμως θα έπρεπε να το περιμένουμε; Οι αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις μηχανές αναζήτησης για το θέμα αυτό, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για τη διερεύνηση της σχέσης των αποτελεσμάτων της Eurovision με τις σχετικές αναζητήσεις που πραγματοποιηθήκαν στις μηχανές αναζήτησης, θα χρησιμοποιήσω την υπηρεσία Google Trends, την παρουσίαση της οποίας έκανα πρόσφατα. Υπενθυμίζω ότι η υπηρεσία αυτή, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μάθουν πόσο δημοφιλείς είναι οι λέξεις κλειδιά που τους ενδιαφέρουν μαζί με διάφορα στοιχεία για τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιηθήκαν οι περισσότερες αναζητήσεις για τις λέξεις αυτές. Σημειωτεόν ότι τα στοιχεία που εμφανίζει η υπηρεσία, δεν περιλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες.

Οι νικητές
Ξεκινάω με το συγκρότημα Lordi. Όπως βλέπουμε από το σχετικό διάγραμμα, οι αναζητήσεις για την λέξη αυτή παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση μετά τον Φεβρουάριο. Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι οι χώρες στις οποίες πραγματοποιηθήκαν οι περισσότερες, αναλογικά, αναζητήσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Google, οι χώρες αυτές, εκτός της Φινλανδίας, ήταν η Σουηδία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ουγγαρία. Όλες οι χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, εκτός από τις τρεις τελευταίες, συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Τι ψήφησαν αυτές οι χώρες; H Σουηδία έδωσε στους Lordi 12, η Εσθονία 12, η Ελλάδα 12, η Πολωνία 12, η Νορβηγία 12, και η Γερμανία 10.

Επιπλέον, η αναζήτηση στο Google για την λέξη Lordi, παρουσιάζει στη πρώτη σελίδα και το website Vote Lordi το οποίο προέτρεπε τους ενδιαφερόμενους να ψηφίσουν υπέρ του συγκροτήματος. (Σημ: Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρξε για την Άννα Βίση, ούτε καν στο επίσημο website της)

Lordi-Eurovision results

Hara Mata Hari Vs Lordi
Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και η σύγκριση μεταξύ των αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν για τα συγκροτήματα που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό της Eurovision σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι χώρες.

Για την σύγκριση αυτή θα χρησιμοποιήσω πάλι τους Lordi σε συνδυασμό με τους Hari Mata Hari, της Βοζνίας – Ερζεγοβίνης, οι οποίοι κατέλαβαν την τρίτη θέση. Ο λόγος που επέλεξα το συγκρότημα αυτό είναι το γεγονός ότι ήταν ανάμεσα στους πρώτους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το όνομα τους είναι αρκετά σύνθετο σαν λέξι κλειδί συνεπώς οι αναζητήσεις για την φράση αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, αφορούν το συγκρότημα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και πάλι στις χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Εκτός λοιπόν από την Βοζνία – Ερζεγοβίνη , η οποία εξαιρείται για ευνόητους λόγους, οι Hari Mata Hari ήταν περισσότερο δημοφιλείς, ως προς τις αναζητήσεις, σε σχέση με του Lordi, στην Σλοβενία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία και στην Ρουμανία . Και οι τέεσερις αυτές χώρες τους έδωσαν περισσότερους βαθμούς σε σχέση με τους Lordi.

Στην Σουηδία πραγματοποιήθηκαν περισσότερες αναζητήσεις για τους Lordi και οι βαθμοί που τους δόθηκαν ήταν περισσότεροι.

Hari Mata Hari Vs Lordi - Eurovision results

Συμπέρασμα
Βλέπουμε λοιπόν, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, ότι υπάρχει ευθεία σχέση στο πλήθος των αναζητήσεων με τον τρόπο που ψήφισε η κάθε χώρα και αυτό είναι λογικό καθώς οι αναζητήσεις αντανακλούν πάντοτε το ενδιαφέρον των χρηστών.

Όσοι λοιπόν ασχολείστε με τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων σε αντίστοιχα γεγονότα, καλό θα είναι ελέγχετε, από εδώ και στο εξής, και τις μηχανές αναζήτησης……

1 Σχόλιο
Άφησε ένα σχόλιο