Τηλέφωνο : 210-9221122

Διαγωνισμός Eurovision 2007 και marketing στο Internet

Ο διαγωνισμός της Eurovision επέστρεψε στην επικαιρότητα και νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί το internet για την προβολή της συμμετοχής της Ελλάδας.

Μετά το τέλος της περσυνής Eurovision είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο τα
«Τα αποτελέσματα της Eurovision και οι μηχανές αναζήτησης».

Στο άρθρο αυτό παρουσίασα ορισμένα στοιχεία για το ενδιαφέρον του κοινού, όπως αυτό εκδηλώθηκε σε σχέση με το internet και ειδικότερα με τις σχετικές αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης, και τα αποτελέσματα της Eurovision 2006.

Μέσα από το άρθρο αυτό είχε διαφανεί και η έλλειψη της ελληνικής συμμετοχής από τις τότε εξελίξεις. Ελπίζω ότι τα ίδια λάθη δεν θα επαλειφθούν και φέτος γι’ αυτό και γράφω από νωρίς ορισμένα πράγματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ιθύνοντες του διαγωνισμού.

Οι συζητήσεις στην blogοσφαιρα
Όπως φαίνεται από το γράφημα που μας δίνει η εξειδικευμένη υπηρεσία Blogpulse που καταγράφει τις συζητήσεις στα online consumer generated media δηλ στα blogs, forums κτλ το ενδιαφέρον των bloggers έχει ήδη αρχίσει να εντείνεται και τα σχετικά posts να αυξάνονται.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν τον αριθμό των άρθρων στα blogs και τα forums που περιλαμβάνουν την φράση eurovision, τους τελευταίους 6 μήνες.

blogpulse eurovision trends

Είναι ιδιαίτερα εμφανής η αύξηση που παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι σύντομα θα δούμε και ένα ελληνικό blog το οποίο θα υποστηρίζει τη συμμετοχή του Sarbel.

Η παρουσία και οι αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης
Όπως είναι αναμενόμενο η αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού οδηγεί σε αύξηση και των σχετικών αναζητήσεων. Η κορύφωση βέβαια αναμένεται ότι θα είναι στο χρονικό διάστημα κοντά στην διεξαγωγή του διαγωνισμού. Το ίδιο είχε συμβεί και στο παρελθόν όπως μπορούμε να δούμε από τα σχετικά στοιχεία που μας δίνει τόσο το Google όσο και η μηχανή αναζήτησης της Microsoft η Windows Live.

Google Trends Eurovision

O αριθμός αναζητήσεων στο Google κατά το 2006

Windows Live Trends Eurovision

O αριθμός αναζητήσεων στη Microsft Windows Live κατά το 2006

Σημείωση: Τα στοιχεία που αφορούν το 2007, εντός της κίτρινης περιοχής, αποτελούν προβλέψεις καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη τα στοιχεία που αφορούν τις πραγματικές αναζητήσεις.

Όπως μπορείτε να δείτε οι τάσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες.

Τι γίνεται όμως με τα αποτελέσματα που εμφανίζουν οι μηχανές αναζήτησης και ιδιαίτερα το Google που είναι η πλέον δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες;

Κάποιοι έχουν κινηθεί ήδη. Στον τομέα των πληρωμένων καταχωρίσεων βλέπουμε ότι ήδη εμφανίζεται μια εταιρεία η οποία προσφέρει πακέτα διαμονής και εισιτήρια για την παρακολούθηση του διαγωνισμού της Eurovision 2007 που θα γίνει στο Helsinki. H εταιρία μάλιστα αυτή έχει διαμορφώσει κατάλληλα το website της γύρω από το διαγωνισμό ενώ και το domains είναι απόλυτα σχετικό. http://www.2007eurovision.com

Google Eurovision Advertisments

Φαίνεται λοιπόν πως δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα εισιτήρια που προσφέρει για την παρουσία στο event αλλά και στις διάφορες εκδηλώσεις έχουν ξεπουληθεί!

Στα φυσικά αποτελέσματα τώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναζήτηση eurovision 2007. Πέρα από τα επίσημα websites του διαγωνισμού, στα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης αυτής εμφανίζεται και ένα video στο Youtube που δημιούργησε για το διαγωνισμό ένας Φιλανδός χρήστης.

Google Results Eurovision 2007

Είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα στο Google αλλά και στις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης θα αλλάξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς θα προστεθεί και νέο σχετικό περιεχόμενο. Καλό θα είναι λοιπόν να έχουμε και εμείς παρουσία εκεί γι αυτό το website της ελληνικής συμμετοχής θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα και για τις μηχανές αναζήτησης

Social Media
Στο τομέα των videos και του Youtube, πέρα από το video του Φιλανδού που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 10000 ακόμη videos που εμφανίζονται στην αναζήτηση για τη φράση eurovision. Σε αυτά προστέθηκαν πρόσφατα και τα videos όλων των ελληνικών τραγουδιών που συμμετείχαν στην διαδικασία της επιλογής.

2000 περίπου videos από αυτά εμφανίζονται στην αναζήτηση eurovision 2007 και περιλαμβάνουν και τα videos των τραγουδιών που επιλέχθηκαν και από τις υπόλοιπες χώρες. Μέσα στα δημοφιλέστερα από αυτά, όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση των αριθμό των θεάσεων που έχουν συμβεί τη χρονική στιγμή που γράφω το άρθρο, υπάρχει και το video από το τραγούδι του Sarbel το οποίο καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 60000 θεάσεις.

Youtube Top Eurovision 2007 videos

Πέρα από το Youtube, θα επισημάνω για ακόμη μια φορά τη παρουσία του Φιλανδού χρήστη και στο Myspace και ειδικότερα στη διεύθυνση http://myspace.com/eurovision2007. Στη σελίδα αυτή παρουσιάζει μεταξύ άλλων και μια σειρά από προσωπικά videos που δημιούργησε γύρω από το θέμα της Eurovision.

Στη σελίδα του υπάρχουν επίσης και παραπομπές σε άλλες σελίδες του Myspace που καλύπτουν την παρουσία διαφόρων χωρών στη Eurovision. Μία από αυτές τις σελίδες αφορά και την Ελλάδα και βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.myspace.com/greeceeurovisionsongs.

Στη σελίδα αυτή υπάρχουν πολλά videos (μεσω Υoutube) από τις παλαιότερες συμμετοχές της Ελλάδας καθώς επίσης και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες και παραπομπές. Το video του Sarbel δεν έχει ακόμη προστεθεί κάτι το οποίο όμως φαντάζομαι πως θα αλλάξει.

Myspace Eurovsion Greek Songs

Προσθήκη: Στο Myspace υπάρχει και η επίσημη σελίδα του Sarbel στη διέυθυνση http://www.myspace.com/sarbelmichael η οποία περιλαμβάνει φυσικά και τις πληροφορίες για το τραγούδι του διαγωνισμού. Σημειώνω επίσης ότι για τον Sarbel υπάρχει και καταχώρηση στην Wikipedia.

Sarbel Michael Myspace Eurovision

Αυτά προς το παρόν και καλή μας επιτυχία στο διαγωνισμό Eurovision 2007!
[tags]eurovision 2007,eurovision,greece,διαγωνισμός eurovision,Ελλάδα,Sarbel[/tags]

1 Σχόλιο
  1. Τέλειο Post, Keep up the good work Nick

Άφησε ένα σχόλιο