Τηλέφωνο : 210-9221122

Επηρεάζει η χρήση των τόνων τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Google ;

Όταν ένας χρήστης πραγματοποιεί μια αναζήτηση η οποία περιλαμβάνει λέξεις με τονισμένους χαρακτήρες, το Google παρουσιάζει αποτελέσματα τα οποία περιλαμβάνουν τις λέξεις αυτές και με τόνους και χωρίς. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις όπου οι λέξεις της αναζήτησης δεν είναι τονισμένες. Αυτή είναι η επίσημη θέση του Google σύμφωνα με άρθρο της Vanessa Fox, η οποία είναι στέλεχος του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, που δημοσιεύτηκε στο Official Google Webmaster Blog. Στο ίδιο άρθρο υπάρχουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες τις οποίες αποφασίσαμε να διερευνήσουμε.

Ο τρόπος με τον οποίο το Google αντιμετωπίζει τους τόνους ισχύει για όλες τις γλώσσες με την προϋπόθεση ότι η χρήση τους δεν αλλοιώνει τη σημασία των λέξεων. Γι’ αυτό, κάθε φορά που πραγματοποιείται μια αναζήτηση, το Google προσδιορίζει αρχικά την γλώσσα στην οποία ανήκουν οι λέξεις της αναζήτησης. Για να το επιτύχει αυτό χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό κριτηρίων όπως τη γλώσσα του interface μέσα από το οποίο πραγματοποιήθηκε η αναζήτηση (π.χ. www.google.com , www.google.gr ) η γεωγραφική τοποθεσία του χρήστη, όπως τουλάχιστον αυτή προσδιορίζεται από την IP διεύθυνση που έχει κ.α.

Παρά το γεγονός ότι το Google εμφανίζει σε κάθε περίπτωση αποτελέσματα που περιλαμβάνουν και τις τονισμένες και τις μη τονισμένες λέξεις, η χρήση ή η απουσία των τόνων στην φράση της αναζήτησης επηρεάζει τόσο την κατάταξη όσο και το είδος των αποτελεσμάτων χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το πως .

Ας δούμε ένα παράδειγμα με την αναζήτηση για την λέξη λάστιχα και λαστιχα

Συγκριτική παρουσίαση αποτελεσματάνων για την λέξη λάστιχα
Κάντε click στην φωτογραφία για να δείτε μεγαλύτερα τα αποτελέσματα

Όπως μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει, τα δύο πρώτα αλλά και ορισμένα ακόμη από τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων για τις δύο περιπτώσεις, είναι κοινά. Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι στην αναζήτηση για την λέξη λάστιχα, το πρώτο αποτέλεσμα περιλαμβάνει την λέξη χωρίς τόνο ενώ στην αναζήτηση για την ίδια λέξη χωρίς τόνο συμβαίνει το αντίστροφο !

Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να δει μόνο τα αποτελέσματα που περιλαμβάνουν την φράση της αναζήτησης με τόνους (ή το αντίθετο) θα πρέπει να χρησιμοποιήσει, πριν από την φράση, το σύμβολο + . Οι σχετικές αναζητήσεις για το προηγούμενο παράδειγμα είναι +λάστιχα και +λαστιχα

1 Σχόλιο
  1. Επηρεάζει η χρήση των τόνων τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Google ;

    Θα ηθελα αν υπαρχει η δυνατοτητα για καποια ερευνα που κανω να εχω περισσοτερες πληροφοριες σε σχεση με το μηχανισμο/μεθοδο που χρησιμοποιειτε σε αυτη την περιπτωση. Για παραδειγμα, υπάρχει καποιος πινακας απεικονισης, οπως χρησιμοποιει η Alta Vista?

    Πολυ ενδιαφεροντα τα οσα αναφερετε.
    Ευχαριστω εκ των προτερων
    Ισιδώρα Ατζάμπου

Άφησε ένα σχόλιο