Τηλέφωνο : 210-9221122

Το Google δεν χρειάζεται να παραδώσει τα στοιχεία των αναζητήσεων

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά ότι το Google δεν χρειάζεται να παραδώσει τα αρχεία με τις αναζητήσεις των χρηστών στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο δικαστής ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την δίκη, θεώρησε ότι οι πιθανές ανησυχίες των χρηστών για την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων υπερτερούν των ανησυχιών του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, βάσει των οποίων είχαν ζητηθεί τα δεδομένα των αναζητήσεων, τόσο από το Google όσο και από τις άλλες μηχανές αναζήτησης.

Υπενθυμίζω ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αρχικά, είχε απαιτήσει από το Google να παραδώσει τα αρχεία με όλες τις αναζητήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από την 1 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου του 2005. Τα στοιχεία που θα προέκυπταν από την ανάλυση των δεδομένων αυτών θα χρησιμοποιούνταν για την υποστήριξη ενός νόμου που αφορούσε την προστασία των ανήλικων από πορνογραφικό περιεχόμενο.

Το Google είχε υποστηρίξει ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ενώ θα αποκάλυπτε και στοιχεία για την μεθοδολογία και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί, στοιχεία τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Το θέμα δημιούργησε πολύ μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των χρηστών του Internet στην Αμερική με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί το Google να παραδώσει τα στοιχεία των αναζητήσεων στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι στην περίπτωση που το Google θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση θα σταματούσαν να το χρησιμοποιούν.

Το γεγονός αυτό επηρέασε την απόφαση του δικαστή ο οποίος θεώρησε ότι παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες των χρηστών του Google για τα θέματα της προστασίας προσωπικών τους δεδομένων μπορεί να είναι υπερβολικές, εντούτοις μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης και κατά συνέπεια να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στον τρόπο λειτουργίας της.

To Google δηλώνει ότι η απόφαση “αποτελεί ξεκάθαρη νίκη για τους χρήστες και την εταιρεία μας καθώς η απόφαση του δικαστή Ware, η οποία σχετίζεται με τις αναζητήσεις, είναι πολύ σημαντική. Ενώ το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν ήταν το σημαντικότερο νομικό θέμα σε αυτή την περίπτωση (καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ζητούσε συγκεκριμένα προσωπικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγνώριση των χρηστών), το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ήταν, πιθανόν, το σημαντικότερο θέμα το οποίο προβλημάτιζε τους χρήστες μας. Όπως επισημάναμε στην τοποθέτηση μας στο δικαστήριο, πιστεύουμε ότι εάν επιτρέπονταν στην κυβέρνηση να απαιτήσει από το Google να παραδώσει τα αρχεία με τις αναζητήσεις, τότε θα υπονομευόταν η εμπιστοσύνη των χρηστών μας στην ικανότητα μας να προστατεύσουμε τις πληροφορίες τους”.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο εδώ (pdf).

Άφησε ένα σχόλιο