Τηλέφωνο : 210-9221122

Η Αρνητική Πλευρά της Δημοσιότητας στις Μηχανές Αναζήτησης

Όλοι μας γνωρίζουμε και επιδιώκουμε να καρπωθούμε τα οφέλη από την προβολή στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης και του internet γενικότερα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η προβολή και η δημοσιότητα αυτή κάθε άλλο παρά θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει προς το κοινωνικό σύνολο.

Ο τραγικός θάνατος της 18 χρονης Αμερικανίδας Νikki Catsouras κατά τη διάρκεια αυτοκινητιστικού δυστυχήματος και τα όσα επακολούθησαν είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις.

Η άτυχη νεαρή σκοτώθηκε ακαριαία όταν το αυτοκινήτου που οδηγούσε, μια Porsche Carrera 911, συγκρούστηκε αρχικά με άλλο διερχόμενο όχημα και στη συνέχεια καρφώθηκε στο τσιμεντένιο στηθαίο του δρόμου. Ήταν η πρώτη φορά που οδηγούσε το αυτοκίνητο αυτό το οποίο ανήκε στον πατέρα της.

Ενώ η οικογένεια της θρηνούσε το χαμό της αδικοχαμένης κόρης τους, οι φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος που δείχνουν το διαμελισμένο και αποκεφαλισμένο σώμα της νεαρής άρχισαν να εμφανίζονται στο internet.

“Her head was more or less cut in two and sort of cleaved and then smashed. It’s nothing that anyone should ever have to see,” είπε ο Michael Fertik, ιδρυτής της εταιρείας ReputationDefender, η οποία βοηθάει πελάτες όπως την οικογένεια Catsouras να αφαιρέσουν άρθρα και φωτογραφίες από το Internet.

Οι φωτογραφίες αυτές, οι οποίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της τυπικής διαδικασίας που ακολουθεί η αντίστοιχη τροχαία της Αμερικής στις περιπτώσεις θανατηφόρων ατυχημάτων, διέρρευσαν από δύο αξιωματικούς της υπηρεσίας οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς email για να τις προωθήσουν σε άλλους συναδέλφους τους.

Πολύ σύντομα έκαναν την εμφάνιση τους διάφορες σελίδες (οι οποίες έφτασαν τις 1.600 σε 50 χώρες), μία εκ των οποίων είναι και μία σελίδα στο myspace η οποία υποστηρίζει ψευδώς ότι δημιουργήθηκε για να αποδώσει φόρο τιμής στην άτυχη νεαρή, με τις ανατριχιαστικές φωτογραφίες του δυστυχήματος. Μάλιστα κάποιοι άρχισαν να στέλνουν ανώνυμα μηνύματα και emails με τις φωτογραφίες στους γονείς της κοπέλας με αποτέλεσμα να προκληθεί σοκ στην οικογένεια η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της τροχαίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα του Google για την αναζήτηση nikki catsouras συμπεριλαμβάνουν τόσο φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος (ευτυχώς όχι τις ιδιαίτερα σκληρές) όσο και τις σελίδες που ανέφερα προηγουμένως οι οποίες όμως δείχνουν τις φωτογραφίες.

Προσοχή: Οι φωτογραφίες αυτές είναι πολύ σκληρές. Όταν ξεκίνησα να ψάξω λίγο την υπόθεση και έπεσα πάνω σε μία από αυτές, δεν άντεξα και έκλεισα τη σελίδα αμέσως.

Ό λόγος για τον οποίο έκανα αναφορά στο θέμα αυτό είναι επειδή καλώς ή κακώς αυτές οι καταστάσεις είναι μία πραγματικότητα. Όπως όμως σχολιάζει και το searchenginewatch, στο οποίο διάβασα για πρώτη φορά την ιστορία, οι μηχανές αναζήτησης (και το internet) δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές. Ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούμε έχει σημασία..

Συμβουλές για την προστασία της φήμης σας στο Internet

  1. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις φωτογραφίες και τα videos που στέλνετε στο internet. Να τα αντιμετωπίζετε σαν τα tattoos τα οποία μπορεί να διαρκέσουν χρόνια
  2. Να αποφεύγετε να δίνετε προσωπικές πληροφορίες όπως στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα στοιχεία για την υγεία ή τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες
  3. Να είστε προσεκτικοί όταν σας ζητούν να βγαίνετε φωτογραφίες σε parties ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις
  4. Να είστε προσεκτικοί όταν διάφοροι άνθρωποι σας ζητούν να γίνετε «φίλοι» στα social networks. Όταν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία και τις φωτογραφίες σας μπορούν να τις στείλουν σε άλλους και να τις δημοσιεύσουν (και) στο internet
  5. Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα τότε θα πρέπει να δράσετε ακαριαία και να ζητήσετε από το άτομο που δημοσίευσε τα στοιχεία σας να τα αφαιρέσει άμεσα
  6. Να είστε προσεκτικοί με τους τρόπους άμεσης επικοινωνίας στο internet όπως τους Instant Messengers, τα forums και τα social networks
  7. Ακόμη και εάν θεωρείται ότι η συμμετοχή στα forums γίνεται ανώνυμα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτά που λέτε. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ιδιοκτήτης του site μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα σας, είτε εσκεμμένα είτε άθελα του όπως π.χ. στην περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη ή στην περίπτωση επίθεσης (hack) στο site

Σχετικές πληροφορίες:

[tags]Nikki Catsouras,accident photos,online reputation,μηχανές αναζήτησης[/tags]

Άφησε ένα σχόλιο