Τηλέφωνο : 210-9221122

Google και MacAfee προειδοποιούν για επικίνδυνα websites στις αναζητήσεις

Εάν επιλέξετε να επισκεφθείτε κάποιο από τα websites που εμφανίζονται στα αποτελέσματα του Google και το οποίο ενδέχεται να περιέχει λογισμικό το οποίο μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σας, τότε το Google σας ενημερώνει παρουσιάζοντας μια κατάλληλη προειδοποίηση.Παρόμοια ενημέρωση προσφέρει και η υπηρεσία Site Advisor της McAffee.

Το Google
Ας δούμε πρώτα ένα παράδειγμα στο Google. Η αναζήτηση για την φράση software cracks παρουσιάζει μεταξύ άλλων το website www.cracks.am. Εάν το επιλέξετε τότε το Google θα σας παρουσιάσει μια ειδική σελίδα, πριν επισκεφθείτε το εν λόγω website, η οποία σας προειδοποιεί ότι το website αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει λογισμικό το οποίο μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σας λόγω ιών, Trojan horses κτλ.

Google's warning page for malware

Παράλληλα θα σας παραπέμψει στο www.stopbadware.org το οποίο και θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον λόγο για τον οποίο το website που επιλέξατε να επισκεφθείτε είναι επικίνδυνο.

Όπως μαθαίνουμε από την σχετική σελίδα πληροφοριών, η υπηρεσία αυτή αποτελεί μια προτωβουλία των Harvard Law School’s Berkman Center for Internet & Society και Oxford University’s Oxford Internet Institute η οποία έχει την υποστήριξη εταιρειών τεχνολογίας όπως οι Google, Lenovo, and Sun Microsystems και η οποία έχει σαν σκοπό τον εντοπισμό websites τα οποίο διανείμουν επικίνδυνο λογισμικό μέσω internet.

Όσον αφορά τα websites τα οποία επισημαίνονται ως επικίνδυνα στο Google, η StopBadware.org μας ενημερώνει ότι :

“We’re entering a new phase here at StopBadware.org. Google — which is one of our partners — is now presenting people with a warning before they visit websites that have been reported to StopBadware.org as sites that distribute badware. These warnings currently link to a general page on StopBadware.org, but as we finish researching sites, we’ll replace the general page with one of our individual website reports (see an example here ). Hopefully this next step will bring us that much closer to fulfilling our mission of providing people with reliable, objective information about downloadable applications in order to help them make better choices.”

Πληροφορίες για τα αποτελέσματα και από την McAffe
Πληροφορίες για την ποιότητα των αποτελεσμάτων του Google, αλλά και των Yahoo και MSN, δίνει και η υπηρεσία Site Advisor της εταιρείας McAffe μέσω ενός ειδικού προγράμματος το οποίο εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας. Η εταιρεία παρέχει επίσης ειδικά plugins για τους web browsers Firefox και Internet Explorer.

To πρόγραμμα αυτό ενεργοποιείται όταν βλέπετε τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης, σε κάποια από τις μηχανές αναζήτησης που ανέφερα παραπάνω. Η υπηρεσία ελέγχει κάθε website για την ύπαρξη pop ups, spam, προγραμμάτων τα οποία περιέχουν ιούς, τα links προς άλλα websites ενώ εγγράφεται και στα newsletters τα οποία μπορεί να υπάρχουν προκειμένου να διαπιστώσει τη συχνότητα και την ποιότητα του περιεχομένου τους.

Ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία , δίπλα σε κάθε αποτέλεσμα, ακόμη και στις πληρωμένες καταχωρίσεις, εμφανίζεται ένα εικονίδιο το οποίο αντιπροσωπεύει την ποιότητα του website:

  • Πράσινο εικονίδιο : το website είναι ασφαλές
  • Κόκκινο εικονίδιο : το website είναι επισφαλές για κάποιον(ους) από τους λόγους που αναφέρονται στο σχετικό παράθυρο της εφαρμογής
  • Κίτρινο εικονίδιο : θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε το συγκεκριμένο website
  • Γκρί εικονίδιο: Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία

Δεν γνωρίζω την ακρίβεια των αποτελεσμάτων στους ελέγχους που διενεργεί η υπηρεσία αλλά σε μια πρώτη σύντομη έρευνα που έκανα είδα ότι ορισμένα γνωστά ελληνικά websites, όπως το Pathfinder, έχουν επισημανθεί με κόκκινο.

Google-Site Advisor-Pathfinder

Στο website της Site Advisor έχει δημοσιευτεί και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα για την ποιότητα των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα, με βάση τα στοιχεία που διατηρεί η υπηρεσία, είναι τα ακόλουθα:

  • Και οι 5 κορυφαίες μηχανές αναζήτησης της Αμερικής, Google, Yahoo, MSN, Ask AOL παρουσιάζουν επικίνδυνα websites.
  • H AOL παρουσιάζει τα λιγότερα σε ποσοστό 3,6 % του συνόλου των αποτελεσμάτων και το Yahoo τα περισσότερα σε ποσοστό 5,1 %. Το Google και η ΑSK σε ποσοστό 4,2 και η MSN σε ποσοστό 4,6 %.
  • Το 8 % των websites που εμφανίζονται στις πληρωμένες καταχωρήσεις είναι είτε επικίνδυνα είτε websites τα οποία θα πρέπει να επισκέπτεται κανείς με προσοχή. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα websites που εμφανίζονται στα «φυσικά αποτελέσματα».
  • 41.4% των websites που έχουν σημανθεί με κόκκινο ή κίτρινο χρώμα εφαρμόζουν αμφιβόλου ποιότητας πρακτικές σε σχέση με τα emails, 24.5% περιέχουν επικίνδυνο λογισμικό για download, 26.8% πρόκειται για websites που έχουν σκοπό την εξαπάτηση των επισκεπτών, 32.3% έχουν links προς επικίνδυνα websites και 3.0% έχουν στις σελίδες τους ειδικό κώδικα ο οποίος εκμεταλλεύεται κενά ασφάλειας των web browsers.
  • Οι αναζητήσεις για όρους πορνογραφικού περιεχομένου παρουσιάζουν επικίνδυνα websites σε ποσοστό διπλάσιο απ΄ότι οι υπόλοιπες αναζητήσεις
  • Σε ορισμένες κατηγορίες αναζητήσεων όπως στις “free screensavers” και “free ringtones”, το ποσοστό των επικίνδυνων websites αγγίζει το 90% των αποτελεσμάτων.
[tags]Google, Μηχανές Αναζήτησης, Malware, Badware, McAfee, Site Advisor[/tags]
Άφησε ένα σχόλιο