Τηλέφωνο : 210-9221122

Flashback: Διαφημίσεις από την εποχή της φούσκας των dotcoms

Το έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται κατά καιρούς για videos επιτυχημένων τηλεοπτικών διαφημίσεων όπως το “The Android” του Johhnie Walker, μου έφερε στο μυαλό κάποιες διαφημίσεις από το παρελθόν. Ποιο συγκεκριμένα δημοφιλείς διαφημίσεις online εταιρειών από την περίοδο της «φούσκας των dotcoms» ενδεικτικές του κλίματος και της φιλοσοφίας που επικρατούσε την εποχή εκείνη.

Τότε βέβαια δεν υπήρχαν υπηρεσίες όπως η Youtube ή η Google Video αλλά εξειδικευμένα στον τομέα της τηλεοπτικής διαφήμισης forums και websites όπως το Adcritic (το οποίο πλέον έχει γίνει συνδρομητικό) καθώς επίσης και διάφορες προσωπικές ιστοσελίδες, προκάτοχοι των σημερινών blogs.

Την εποχή εκείνη (1998 – 2000) δεκάδες dotcom εταιρείες, οι οποίες χρηματοδοτούνταν με τεράστια ποσά από τους επενδυτές, ξόδευαν αλόγιστα εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν διαφημίσεις σαν και αυτές που θα δούμε στη συνέχεια και να τις προβάλλουν κατά τη διάρκεια του σημαντικότερου τηλεοπτικού γεγονός της Αμερικής, του αγώνα Superbowl.

Δυστυχώς παρά την επιτυχία των συγκεκριμένων διαφημίσεων, το σύνολο σχεδόν των εταιριών αυτών δεν υπάρχει πλέον.

Εταιρεία: Pets.com / Έτος προβολής: 2000
Τίτλος : Please don’t go

Η εταιρεία Pets.com ήταν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο πουλούσε οτιδήποτε έχει σχέση με την φροντίδα των κατοικίδιων ζώων. Η mascot της εταιρείας γνώρισε τεράστια επιτυχία ως brand icon και κατάφερε να επιβιώσει ως τις μέρες μας, πολύ περισσότερο από την ίδια την εταιρεία η οποία τέθηκε εκτός λειτουργίας στο τέλος του 2000. Χαρακτηριστικά γεγονότα τις επιτυχίας αυτής ήταν η έκδοση βιβλίου σχετικά με την δημοφιλή sock puppet, οι συμφωνίες για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τόσο από την Hasbro όσο και από άλλες εταιρείες, οι συνεντεύξεις στα media κλπ.

Εταιρεία: E-trade / Έτος προβολής: 2000
Τίτλος : We just wasted two million dollars

H Ε-trade είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω internet , η οποία κατάφερε να ξεπεράσει με επιτυχία τον σκόπελο της «φούσκας των dotcoms».

Εταιρεία: E-trade / Έτος προβολής: 2001
Τίτλος : Chimp On a Horse

Η διαφήμιση αυτή προβλήθηκε όταν οι περισσότερες από τις dotcom εταιρείες είχαν κλείσει. Θεωρήθηκε ως ο επίλογος της περιόδου με χαρακτηριστική τη σκηνή στην οποία ο χιμπατζής του E-trade, πρωταγωνιστής και αυτού του διαφημιστικού, παίρνει στα χέρια του, μέσα από τα συντρίμμια των dotcoms, την mascot του Pets.com και δακρύζει.

1 Σχόλιο
  1. Πολύ καλό flashback!

Άφησε ένα σχόλιο