Τηλέφωνο : 210-9221122

Η κυβέρνηση Bush ζητά στοιχεία για τις online αναζητήσεις – το Google λεει όχι

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την online κοινότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι το αίτημα της αμερικάνικης κυβέρνησης προς τις μηχανές αναζήτησης να παραδώσουν στοιχεία που αφορούν τις αναζητήσεις των χρηστών προκειμένου να υποστηριχθεί ένας νόμος που αφορά την προστασία των ανηλίκων από πορνογραφικό περιεχόμενο. Το όλο θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, κυρίως, από την δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε η κυβέρνηση Bush εναντίον του Google επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί επικαλούμενο θέματα που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Η υπόθεση
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε στις 18 Ιανουαρίου από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να διατάξει το Google να συμμορφωθεί με την κλήτευση που είχε εκδοθεί το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να παραδώσει στοιχεία για τις αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό και τα οποία είναι αποθηκευμένα στις βάσεις δεδομένων του.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες που έχει ζητήσει και οι οποίες περιλαμβάνουν ένα εκατομμύριο τυχαίες διευθύνσεις και αρχεία με όλες τις αναζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Google για το χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, είναι απαραίτητες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση ενός νόμου που αφορά την προστασία των ανήλικων και ο οποίος είχε απορριφθεί πριν από δύο χρόνια από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής.

Ο νόμος αυτός είχε την πρόθεση να τιμωρήσει τα websites πορνογραφικού περιεχομένου τα οποία δεν απαγορεύουν την πρόσβαση των ανήλικων. Με τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί τόσο από το Google όσο και από τις άλλες μηχανές αναζήτησης, η κυβέρνηση της Αμερικής υποστηρίζει ότι θα μπορέσει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την συχνότητα με την οποία εμφανίζεται το πορνογραφικό περιεχόμενο στις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στο Internet.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία που ζητούνται δεν περιλαμβάνονται στοιχεία οποιασδήποτε μορφής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην συσχέτιση των αναζητήσεων με αυτούς που τις πραγματοποίησαν.

Οι μηχανές αναζήτησης Yahoo, MSN και η AOL φαίνεται ότι συμμορφώθηκαν με το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης έστω και με ορισμένες επιφυλάξεις, ενώ το Google είναι το μόνο που αρνήθηκε.

Τα νομικά κείμενα της υπόθεσης μαζί με τις περιλήψεις τους είναι διαθέσιμα εδώ.

Οι εκτιμήσεις για την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης και του Google
Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο από τις οργανώσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων όσο και από τους Αμερικανούς χρήστες του Internet. Σε δημοσκόπηση μάλιστα που πραγματοποιήθηκε, το 56% των χρηστών δηλώνει ότι δεν επιθυμεί το Google να παραδώσει τα στοιχεία για τις αναζητήσεις στην αμερικανική κυβέρνηση με το 25 % των χρηστών δηλώνει ότι θα σταματούσε να χρησιμοποιεί το Google στην περίπτωση της συμμόρφωσης. Η πλειοψηφία πάντως των χρηστών δεν είχε πλήρη ενημέρωση για την ακριβή φύση των στοιχείων που έχουν ζητηθεί.

Ένα άλλο στοιχείο της δημοσκόπησης που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το 77% των χρηστών δεν γνωρίζει ότι τόσο το Google όσο και οι άλλες μηχανές αναζήτησης καταγράφουν στοιχεία που συνδέουν τους χρήστες με το αντικείμενο των αναζητήσεων τους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός ξεκάθαρου πλαισίου από την πλευρά των μηχανών αναζήτησης για τον ακριβή τρόπο χρήσης των στοιχείων αυτών, δημιουργεί νομικά κενά τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Η σημαντικότερη όμως ανησυχία είναι το γεγονός ότι η παράδοση των στοιχείων για τις αναζητήσεις, έστω και αν δεν περιλαμβάνουν αυτή την φορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, θα μπορούσε να δημιουργήσει δεδικασμένο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Όσον αφορά την στάση του Google, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα απόψεων. Το Google υποστηρίζει ότι αρνείται να παραδώσει τα στοιχεία για τις αναζητήσεις επειδή κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ενώ παράλληλα θα αποκαλύπτονταν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τις αναζητήσεις, στους ανταγωνιστές του.

Σύμφωνα όμως με διάφορες αναλύσεις, ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψιν, είναι το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων του Google προέρχονται από τις διαφημίσεις των websites πορνογραφικού περιεχομένου. Παράλληλα, μια δημόσια ανακοίνωση για την ποσότητα του πορνογραφικού περιεχομένου που υπάρχει στο Internet σε συνδυασμό με την παρουσίαση της συχνότητας με την οποία οι χρήστες αναζητούν το περιεχόμενο αυτό, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για το Internet και κατά συνέπεια για το Google, την δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Forbes.

Τέλος, εκτιμάται ότι το Google διατηρεί αυτή την στάση για επικοινωνιακούς λόγους επειδή το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι ένα ευαίσθητο θέμα για το ευρύ κοινό.

Δεν έλειψαν πάντως και εκείνοι που αντιμετώπισαν την όλη υπόθεση με αρκετή δόση χιούμορ…….

1 Σχόλιο
  1. Δύσκολο θέμα. Εύκολο είναι να πας με τους… καλούς, και να πεις “όχι στον Μεγάλο Αδερφό”, “όχι στην παραβίαση των ατομικών μας δικαιωμάτων”. όχι,όχι….

    Και η παιδική πορνογραφία όμως; Και ο μέσος χρήστης που δεν πολυνοιάζεται αν το κοριτσάκι που βλέπει τσίτσιδο, κι ας μην ε΄λιναι “ανήλικο”, μποορεί να έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης ή/και κακοποίησης, ψυχικής ή/και σωματικής;

    Δύσκολο θέμα. Καλημέρα.

Άφησε ένα σχόλιο