Τηλέφωνο : 210-9221122

Quaero: Η απάντηση της Ευρώπης στο Google

Quaero είναι η νέα ευρωπαική μηχανή αναζήτησης που θεωρείται ότι θα αποτελέσει την απάντηση της Ευρώπης στο Αμερικάνικο Google.

H Quaero, που στα λατινικά σημαίνει αναζήτηση, δεν θα είναι μια απλή μηχανή αναζήτησης αλλά ένα σύνολο εργαλείων που θα παρέχει τη δυνατότητα μετάφρασης, αναγνώρισης και καταχώρισης αρχείων ήχου, εικόνας και κειμένου, σύμφωνα με τους δημιουργούς της.

Την δημιουργία της Quaero, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κατασκευής, έχει αναλάβει ένα consortium κορυφαίων Γαλλικών και Γερμανικών εταιριών όπως η Thompson, η Deutsche Telecom, η France Telecom, η μηχανή αναζήτησης Exalead, το Thales Group και ερευνητικών ινστιτούτων όπως τα Inria (Institut national de la recherche en informatique et en automatique), IMSI-CNRS (Centre national de la recherche scientifique), RWTH-Aachen och Universitetet i Karlsruhe.

Ενδιαφέρον για την Quaero εκδήλωσε πρόσφατα και ο γερμανικός κολοσός των media, Bertelsmann.

Η προσδοκίες για την νέα αυτή μηχανή αναζήτησης είναι εξαιρετικά μεγάλες κυρίως λόγω της επιθυμίας της Ευρώπης να ανταγωνιστεί την Αμερική στο επίπεδο της τεχνολογίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Jacques Chirac, ο οποίος είχε κάνει την ανακοίνωση για την δημιουργία της Quaero το περασμένο καλοκαίρι, στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της πολιτικής του για το 2006, ανέφερε χαρακτηριστικά :

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πρόκληση των Αμερικανών γιγάντων Google και Yahoo ……….. Σήμερα χαράσσεται η νέα γεωγραφία της γνώσης και των πολιτισμων. Αύριο, όσοι δεν βρίσκονται online κινδυνεύουν να γίνουν αόρατοι στον υπόλοιπο κόσμο.”

Σημείωση: Μετά την πληθώρα των δημοσιευμάτων σχετικά με την Quaero, η διοίκηση της Thomson αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση στην σελίδα με τις πληροφορίες που αφορούν το project.

Ενημέρωση 2007:Οι Γερμανοί εγκαταλείπου την Quaero για την Theseus.

Άφησε ένα σχόλιο